Topplista: Mina fem favorittröjor 1988-2012

Topplista: Mina fem favorittröjor 1988-2012-->
<!--:sv-->Topplista: Mina fem favorittröjor 1988-2012<!--:-->
September 13, 2012 22:29
( )
SempreInter.com

Det är ingen hemlighet att en av de främsta orsakerna till att jag blev Interista en eftermiddag i december 1988 var de vackra tröjorna. Den klassiska blåsvarta tröjan, vars färger sägs representera himlen och natten och givit oss smeknamnet Nerazzurri, är i mina ögon den klart vackraste tröjan inom fotbollen. Sedan dess har jag samlat på mig över fyrtio matchtröjor och har inte för avsikt att sluta samla.

För det otränade ögat har Inters tröja sett i princip likadan ut jämt och i stora drag stämmer det eftersom lagets hemmatröjor sedan andra världskrigets slut alltid har haft de blå och svarta ränderna. För oss Interisti har det dock varit stora skillnader på tröjorna. Rändernas tjocklek, den blå färgen, sponsorernas namn, placeringen av Inters logo, tröjtillverkare, kragarna och tröjornas material har sett annorlunda från år till år.

När det gäller bortatröjorna har även de haft olika utseenden. Oftast har bortatröjan haft den vita färgen som grund, men även här har det funnits variationer. Den har varit allt från helvit till vit med antingen diagonala eller raka ränder till röd som den här säsongen.

För runt tre år sedan gjordes en undersökning på svenskafans.com där vi Interisti ombads svara på vilken tröja vi tyckte var vackrast och jag fick aldrig klart för mig vilken som vann. Det är också ointressant eftersom denna artikel enbart kommer handla om mina favoriter, det vill säga de tröjor jag tycker är snyggast och de tröjor som ger mig bäst minnen. För att kunna göra det har jag begränsat mig till de år då jag varit Interista och haft möjlighet att använda och se tröjorna och skapa egna minnen till dem.

1. Inters hemmatröja 2009/10

Kommentar: Anno della storica Triplete. Självklart är det Inters fantastiska segrar under säsongen 2009/10 som gör att den här tröjan har fått en så speciell plats i mitt Interhjärta. Sneijder, Milito, Eto’o, Thiago Motta.. Listan kan göras lång på spelare som gjorde denna säsong och denna tröja odödlig. Tröjan i sig är annars av klassiskt snitt och det som utmärker den är väl egentligen bara de vita ränderna på kragen och ärmmuddarna samt de italienska färgerna runt Interlogon. Den här tröjan är ett måste med nummer 22 och MILITO tryckt på ryggen. En snygg Intertröja som ger fantastiska minnen.

2. Inters hemmatröja 1992/93

Kommentar: Första året med Fiorucci som sponsor, det andra med Umbro som tröjtillverkare. Det här var den första Intertröjan jag köpte och som tur var köpte jag den i medium och kan därför fortfarande ha den. Det var den femte säsongen jag höll på Inter och den tyska trion Matthäus, Brehme och Klinsmann hade lämnat klubben. Mina stora idoler Nicola Berti, Walter Zenga och Giuseppe Bergomi var dock kvar i klubben och från Lazio hade Rubén Sosa anlänt. Principito blev en ny favorit då han utöver de 20 målen han gjorde även var en fantastisk spelare med underbara frisparkar och ett legendariskt målfirande. Inter slutade tvåa i Serie A den här säsongen. När det gäller tröjans utseende gillar jag, kanske av nostalgiska skäl, den förhållandevis ljusa blåa färgen. Av samma skäl gillar jag Fiorucci som tröjsponsor men de ersattes säsongen 1995/96 av numera klassiska Pirelli.

3. Inters bortatröja 2007/08

Kommentar: En klassisk tröja. Inters bortatröja med La Croce Rossa var ett sätt för Inter att fira hundra år. Det röda korset är som bekant en symbol för staden Milano som i sin tur fått det från stadens skyddshelgon Sanctus Ambroisus. Under den fascistiska eran tvingades Inter 1928 till en sammanslagning med Unione Sportiva Milanese och klubben döptes först om till Società Sportiva Ambrosiana och sedan till Associazione Sportiva Ambrosiana. Supportrarna fortsatte dock att kalla klubben för Inter och 1931 döptes klubben åter om, denna gång till Associazione Sportiva Ambrosiana-Inter. Fram till andra världskrigets slut spelade det lag som vi idag kallar Inter i den ovanstående tröjan. När Inter 2007/08 skulle väcka liv i den klassiska tröjan tvingades man be Pirelli om tillåtelse att placera företagets namn på en annan plats och dessutom i mindre format, något Pirellis ledning uppenbarligen gick med på. Tröjan var dock inte helt okontroversiell. När Inter besegrade Fenerbahce med 3-0 på bortaplan den 27 november 2007 var det inte den stora förlusten som fick flera turkar att må dåligt, utan tröjan. Inter anmäldes till UEFA och FIFA för att ha burit en tröja som påminde om de som korsriddarna burit under sina blodiga korståg under medeltiden. Varken UEFA eller FIFA gjorde någonting åt denna anmälan. Oavsett vilket är tröjan en av de snyggaste bortatröjor inter burit under min tid som Interista.

4. Inters hemmatröja 2008/09

Kommentar: Mourinhos första år i Inter, ett år som innebar ytterligare en Scudetto på väg mot vad som komma skulle. Sponsoren Pirellis namn i guld, liksom spelarnas namn och nummer bidrog till den överlägsna känslan. Tröjan hade lite bredare blå ränder, samt en blå krage. En snygg tröja helt enkelt som möjligen skulle kunna placeras lägre om man tänker på att Quaresma och Muntari kom till klubben samma år.

5. Inters bortatröja 2011/12

Kommentar: En gräslig säsong, jag vet, men Inters bortatröja var ändå ett glatt inslag. En tröja som påminner om de bortatröjor Inter hade under åren man vann Europa Cupen under ledning av Giacinto Facchetti. Den här bortatröjan har använts på senare år i olika tappningar, bland annat 2002/03, men jag väljer ändå denna.

Bubblare: Inters tredjetröja 1997/98

Kommentar: Denna tvärrandiga gråsvarta historia är kanske inte den vackraste tröjan någonsin, men det var den Inter hade när man vann UEFA-Cupen efter 3-0 mot Lazio i finalen, med hjälp av en helt fantastisk Ronaldo, och det var den tröjan Zanetti hade när han gjorde sitt utan tvekan snyggaste mål i Inter. Det var också en av de sista gångerna Inter spelade med Umbro som tröjtillverkare innan man gick över till Nike. Säsongen 1997/98 tillhör en av de säsonger då Inter borde vunnit Serie A om det inte vore för att andra saker än fotboll styrde. (För er som inte vet vad jag menar med det: googla på internet om vad som hände i matchen mellan Juventus och Inter den 26 april 1998.) Säsongen 2004/05 hade Inter en liknande tredjetröja och det vore kul att få se denna igen.

Inte ens nära att hamna på topplistan:

Inters borta- och tredjetröja 1995/96

Kommentar: Vad i hela friden tänkte man här? Var Umbros ansvarige designer sjukskriven, och i så fall: varför lät man hans färgblinde och förmodligen missbrukande vikarie få fria händer. Inför säsongen värvade Inter Paul Ince, Roberto Carlos och framför allt Javier Zanetti. Javier Zanetti skulle visa sig vara tidlös, vilket ingen av dessa tröjor, ens med den starkaste vilja, kan beskrivas som.

Vad tycker ni? Vilka tröjor är era favoriter? Det behöver ju givetvis inte vara någon av mina favoriter. Berätta gärna varför tröjan ligger er så varmt om hjärtat.

By Olof Svensson

Italian Journalist Paolo Condo: “The Champions Must Be Dethroned, Inter Beat Juventus But AC Milan Didn’t”

January 25, 2021 12:00
( )

Inter have been credited for their Derby d’Italia victory over Juventus last week by Italian journalist Paolo Condo, using a boxing analogy to outline the…

Juventus Sporting Director Fabio Paratici: “We Weren’t Good Enough Against Inter”

January 25, 2021 11:30
( )

Juventus sporting director Fabio Paratici has conceded that the Bianconeri deserved to lose the Derby d’Italia against Inter last week, but responded well to win…

#Podcast – #StudioInter Ep. 172: “Inter Showed Nothing Offensively In 90 Minutes Against Udinese”

January 25, 2021 10:30
( )

This is #StudioInter, the number 1 podcast in English dedicated entirely to FC Internazionale Milano – where it’s 100% Inter, 100% of the time only…

Juventus Midfielder Weston McKennie: “We Saw Inter & AC Milan Drop Points”

January 25, 2021 09:30
( )

Juventus midfielder Weston McKennie issued a rallying call as his side closed the gap at the top of the Serie A table with a 2-0…

Photo – Inter Prepare For Coppa Italia Clash Against AC Milan

January 25, 2021 08:30
( )

With tomorrow’s Coppa Italia Quarter-Final against AC Milan fast approaching, Inter showed the squad in preparation on social media. The club’s official Instagram account posted…

Photo – Inter’s Incredible Scoring Streak Comes To An End

January 25, 2021 06:30
( )

Inter saw their run of games scored in come to a halt in their 0-0 draw against Udinese in Serie A on Saturday, as reported…

Close